Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Algemene Voorwaarden Installerende Bedrijven (ALIB) 2024

alib-2024-1600v4

Per 1 januari 2024 zijn de Algemene Voorwaarden Installerende Bedrijven (ALIB) 2024 van toepassing voor overeenkomsten tussen de installateur en een zakelijke opdrachtgever. Op deze pagina vind je alle informatie over de ALIB 2024, de wijzigingen ten opzichte van de ALIB 2007 en welke stappen je moet ondernemen om klanten hierover te informeren.

Modelovereenkomst voor projecten

Voor de verruiming van aansprakelijk in de Wkb (artikel 7:758 lid 4 Burgerlijk Wetboek) is van zogenaamd semi-dwingend recht. Dat betekent dat van deze bepaling niet mag worden afgeweken in de kleine lettertjes. Afwijken van dit artikel mag alleen als partijen dit in de overeenkomst hebben opgenomen. Om je hierbij te helpen heeft Techniek Nederland een modelovereenkomst opgesteld die je kunt gebruiken indien je artikel 7:758 lid 4 niet toe wenst te passen. Deze kun je hier downloaden.

Handig. Alles in één pakket

Wil je alle informatie over de ALIB 2024 downloaden in één pakket? En wil je op de hoogte blijven wanneer er nieuwe informatie wordt toegevoegd? 

» Download dan hier het Pakket ALIB 2024

Wat zit er in het Pakket ALIB 2024?

» ALIB 2024
» Wijzigingen ALIB 2024
» Modelovereenkomst voor projecten
» ALIB 2024 Engels
» ALIB 2024 Duits
» Webinar ALIB 2024
» Presentatie webinar ALIB 2024

Kennisclip Algemene Voorwaarden

Kom je wel eens in een geschil met opdrachtgevers over het geleverde werk of betalingen? In deze video geeft Krista Scheepbouwer, juridisch adviseur, informatie over aandachtspunten bij het gebruik van algemene voorwaarden van Techniek Nederland.

Bekijk de video hier.

Veelgestelde vragen

En om onze dienstverlening helemaal compleet te maken, hebben we hieronder de 9 meest gestelde vragen over de ALIB voor je op een rij gezet.

 

 

  • Waarom zijn er nieuwe voorwaarden?

    De ALIB 2007 zijn inmiddels 17 jaar oud. Daarmee werd het hoog tijd voor een actualisatie. Deze nieuwe ALIB sluiten weer aan op de huidige wetgeving, waaronder ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

  • Voor welke projecten gebruik je de ALIB?

    De Algemene Voorwaarden Installerende Bedrijven (ALIB) zijn bedoeld voor de overeenkomst tussen een installateur en zakelijke opdrachtgever zoals een woningbouwcorporatie, bouwkundig aannemer of projectontwikkelaar.

    Let goed op dat de nieuwe set met algemene voorwaarden wordt meegestuurd bij overeenkomsten gesloten na 1 januari 2024.

  • Geldt de ALIB 2024 ook voor lopende projecten/bestaande contracten?

    Nee. De nieuwe algemene voorwaarden zijn niet van toepassing op bestaande overeenkomsten. Dus alleen bij overeenkomsten gesloten na 1 januari 2024. Let goed op dat de nieuwe set met algemene voorwaarden wordt meegestuurd.

  • Betekent dat ik dan na 1 januari 2024 dus op verschillende projecten een andere set met voorwaarden heb?

    Ja. Het is daarom van belang goed te noteren welke set algemene voorwaarden op welke overeenkomst van toepassing is.

  • Wat gebeurt er als in na 1 januari 2024 de ALIB 2007 van toepassing verklaar op mijn offertes en overeenkomsten?

    De set met voorwaarden die van toepassing worden verklaard op de offerte en/of de overeenkomst zijn van toepassing. Dus blijft verwijzen naar de 2007 versie zijn die voorwaarden van toepassing van die overeenkomst. Houd er rekening mee dat er vanwege gewijzigde wetgeving het belangrijk is om de laatste versie toe te passen. De ALIB 2024 sluiten immers weer volledig aan op huidige wetgeving. Op die manier beste u het beste beschermd.

  • Hoe moet ik de algemene voorwaarden op een juiste manier van toepassing van verklaren?

    De wet geeft aan dat algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst ter hand moeten worden gesteld. Dit is een ouderwetse bepaling voor het overhandigen van de algemene voorwaarden aan uw wederpartij. Tegenwoordig kan dit natuurlijk door een pdf van de algemene voorwaarden mee te zenden als bijlage in een e-mail.

    Ook adviseren wij om op de homepage van uw website een link naar de algemene voorwaarden te maken, zodat deze makkelijk te vinden zijn. In dat geval kun je in de e-mail ook een hyperlink sturen naar de algemene voorwaarden op de website. Let wel; er moet sprake zijn van een directe link.

  • Wat zijn de meest opvallende wijzigingen?

    Er is voor gekozen om geen hele grote wijzigingen door te voeren. De opbouw van de artikelen is in die zin ook gelijk gebleven. In de 2007 versie werd de definitie van Technisch Aannemer en Klant gebruikt. Er is voor gekozen om die definitie aan te passen naar Opdrachtgever en Opdrachtnemer, zodat de voorwaarden breder gebruikt kunnen worden en de artikelen beter leesbaar zijn.

    Wel zijn een aantal artikelen vanwege gewijzigde wetgeving, zoals de Wet Kwaliteitsborging  aangepast.

    Download de ALIB 2024

  • Welke artikelen zijn vanwege de Wet kwaliteitsborging aangepast?

    Door de Wet Kwaliteitsborging zijn een vijftal artikelen in het Burgerlijk Wetboek aangepast. Voor de installateur zijn daar 3 wijzigingen van belang; namelijk de aansprakelijkheid na oplevering, de waarschuwingsplicht en het opleverdossier. In de ALIB 2024 is het volgende hiervoor aangepast;

    Aansprakelijkheid; artikel 16 lid 1a, “ In afwijking van het eerste lid is, indien en voor zover  sprake is van aanneming van bouwwerken in de zin van artikel 7:758 lid 4 Burgerlijk Wetboek, de Opdrachtnemer aansprakelijk voor gebreken als bedoeld in artikel 7:758 lid 4 Burgerlijk Wetboek die bij oplevering van het bouwwerk niet zijn ontdekt, tenzij deze gebreken niet aan de Opdrachtnemer zijn toe te rekenen en behoudens het geval dat daarvan in de Overeenkomst en/of de aanbieding van de Opdrachtnemer is afgeweken”. 

    Waarschuwingsplicht; artikel 3 lid 1, “De Opdrachtnemer is verplicht de Opdrachtgever te waarschuwen indien in de Overeenkomst sprake is van een zodanige klaarblijkelijke fout, dat hij in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid zou handelen als hij zonder waarschuwing bij het verrichten van Werkzaamheden daarop zou voortbouwen. Het bepaalde in artikel 7:754 lid 2 Burgerlijk Wetboek is niet van toepassing.”

    Opleverdossier; artikel 9 lid 9, “In afwijking art. 7:757a BW is opdrachtnemer niet verplicht tot afgifte van een opleverdossier, tenzij partijen in de overeenkomst anders hebben bepaald. In dat geval spant de Opdrachtnemer zich in om het opleverdossier ten tijde van de kennisgeving als bedoeld in lid 4 aan de Opdrachtgever ter hand te stellen.”

  • Waarom is er ook een modelovereenkomst behorende bij de ALIB 2024?

    De verruiming van aansprakelijk in de Wet Kwaliteitsborging, artikel 7:758 lid 4 Burgerlijk Wetboek is van zogenaamd semi-dwingend recht. Dat betekent dat van deze bepaling niet mag worden afgeweken in de kleine lettertjes. Met andere woorden het is niet voldoende om in de algemene voorwaarden hiervan af te wijken. Afwijken van dit artikel mag alleen als partijen dit in de overeenkomst hebben opgenomen. Vandaar dat er voor gekozen is om ook een modelovereenkomst op te stellen. In die overeenkomst staat vermeldt dat partijen er voor hebben gekozen artikel 7:758 lid 4 niet toe te passen.

    Download de ALIB 2024