Uitleg bij de enquête 'Benchmark Bedrijfsongevalcijfers 2023'
-
Tijdens de enquête wordt gevraagd naar zes ongevalcijfers uit 2023. Houd daarom deze bij de hand voordat je van start gaat met de enquête. Hieronder lees je de toelichting bij deze zes ongevalcijfers. Heb je deze cijfers al bij de hand, dan kun je gelijk van start gaan met de enquête. Zo niet, lees dan even snel de korte toelichting hieronder. Doe dit wel vóór 31 mei. Daarna sluit het onderzoek namelijk.
-
Techniek Nederland stelt de Rekentool Ongevalcijfers beschikbaar waarmee je ongevalcijfers op een correcte manier kunt berekenen en invullen: download de rekentool.
-
Let op: niet alle vragen zijn verplicht
Het kan zijn dat je niet alle vragen kunt beantwoorden, bijvoorbeeld doordat je de ongevalcijfers op een andere manier registreert. Dat is geen probleem. Vragen die je niet kunt beantwoorden, kunnen worden overgeslagen.
In de enquête wordt het volgende met 'ongevallen' bedoeld:
een gebeurtenis op het werk of in werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan gaan om een ongeval in een bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. 'Bijna-ongevallen' en milieu-incidenten vallen dus buiten het bestek van deze vragenlijst. Ook is geen sprake van een bedrijfsongeval als het letsel ontstaat tijdens het naar of van het werk rijden (woon-werkverkeer).
-
» START DE ENQUETE
--------------------------------------------------------------------------
-
De zes gevraagde ongevalcijfers
-
Cijfer 1: de letselfrequentie (vaak aangeduid als IF)
Deze wordt berekend als: het totaal aantal verzuim- en dodelijke ongevallen, vermenigvuldigd met één miljoen en gedeeld door het aantal gewerkte uren in het bedrijf.
In formule: aantal verzuim en dodelijke ongevallen x 1.000.000 gewerkte uren
Voor het aantal ongevallen en de hoeveelheid gewerkte uren kijken we zowel naar 'eigen' medewerkers als naar inhuur/uitzendkrachten (en niet naar onderaannemers).
|
-
-
Cijfer 2: de totaal geregistreerde letselratio (TRIR)
Deze wordt berekend als: het totaal aantal verzuim- en dodelijke ongevallen, ongevallen met aangepast werk en ongevallen met medische behandeling, vermenigvuldigd met één miljoen en gedeeld door het aantal gewerkte uren in het bedrijf.
In formule:
Aantal ongevallen met verzuim (incl. dodelijk) + met aangepast werk + met medische behandeling x 1.000.000 gewerkte uren
|
-
-
Cijfer 3: de Severity Rate (SR)
Deze wordt berekend als: het aantal door ongevallen verloren werkdagen maal 200.000, gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren.
In formule: Totaal aantal verzuimdagen vanwege ongevallen * 200.000 Gewerkte uren
|
-
-
Cijfer 4: de soorten ongevallen
De onderstaande soorten ongevallen worden onderscheiden. Je wordt gevraagd een globale procentuele verdeling op te geven van de soorten ongevallen die in je bedrijf in 2023 plaatsvonden:
- Aanrijding
- Beknelling of tegen iets aanstoten
- Blootstelling aan gevaarlijke stoffen
- Contact met (bewegende delen van) machine of handgereedschap
- Contact met elektriciteit
- Explosie
- Fysiek contact met een agressieve persoon (of dier)
- Geraakt door vallende, hangende, zwaaiende, rollende of wegvliegende objecten
- Gevolgen van onderdompeling of verdrinking
- Vallen (van hoogte, in een gat, struikelen)
- Verbranding
- Anders
|
-
-
Cijfer 5: de aard van het letsel
Wat betreft 'aard van het letsel' worden onderstaande categorieën onderscheiden. Er wordt gevraagd een globale percentuele verdeling te geven van het letsel dat bij ongevallen in je bedrijf is ontstaan.
- Amputatie
- Brandwond (vuur/hitte/chemisch)
- Elektrische schok
- Fractuur
- Kneuzing, verrekking, verstuiking
- Oogletsel
- Open (snij-)wond
- Schaafwond
- Verdrinking
- Vergiftiging
- Overig
|
-
-
Cijfer 6: De oorzaken van de ongevallen
Tot slot wordt gevraagd naar de oorzaken van de ongevallen. Deze zijn ingedeeld in de onderstaande categorieën (basisrisicofactoren). Geef een procentuele verdeling bij de oorzaken die voor jouw cijfers van toepassing zijn:
- Beschermingsmiddelen
- Communicatie
- Materiaal en middelen
- Omgevingsfactoren
- Onderhoud
- Orde en netheid
- Organisatie
- Procedures
- Tegenstrijdige doelen
- Training en opleiding
- Overig
|
--------------------------------------------------------------------------
Met de bovenstaande zes cijfers bij de hand kun je nu snel en gemakkelijk de vragenlijst invullen.
-
» START DE ENQUETE
-
De enquête is vertrouwelijk en volledig anoniem.
We gebruiken je antwoorden om sectorgemiddelden te berekenen en daarover anoniem en op sectorniveau te rapporteren. We zorgen ervoor dat gerapporteerde uitkomsten nooit tot individuele bedrijven zijn te herleiden. We vragen alleen naar je e-mailadres om je het rapport met de resultaten van deze enquête te kunnen toesturen.
Mocht je nog aanvullende vragen hebben over de enquête, dan kun je contact opnemen met Kees Le Blansch via klb@bureauklb.nl.