Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

In 5 stappen naar je CO-certificering

Header-1500x900

Je juiste CO-certificering halen en behouden doe je in 5 stappen. Om het zo makkelijk mogen te maken leiden we je op deze pagina door het proces heen.

 

Alle vragen op een rij...

1 april is nu een feit en levert de nodige vragen nog op in de branche rondom de CO-certificering. Om je snel op weg te helpen, hebben we de meest gestelde vragen met antwoord op een rij gezet. Kijk daar even als er zaken nog onduidelijk zijn: Naar de veelgestelde vragen over de certificeringsregeling.

 

 

.

Vanaf april 2023 is het verboden om zonder CO-certificering werkzaamheden aan een gasverbrandingsinstallatie uit te voeren. Als installatie- en/of servicebedrijf dien je over de juiste bedrijfscertificatie (CO-certificering) te beschikken en moeten alle servicemonteurs een bewijs van vakmanschap hebben. Techniek Nederland helpt je het juiste certificaat behalen en behouden. Aan de hand van 5 overzichtelijke stappen leiden we je door dit proces. Moeilijk is het niet, maar het proces neemt behoorlijk wat tijd in beslag.

.

 

Om het makkelijk te maken hebben we voor de 5 stappen een aantal links verzameld en hulpmiddelen ontwikkeld en gebundeld in het pakket CO-certificering. Download het direct en ga meteen aan de slag. 

Download direct het gratis pakket CO-certificering

.

dsdfsdfadasf

 

Dit ga je doen in stap 1: 

In deze stap bepaal je eerst welk certificaat past bij jouw bedrijfssituatie: InstallQ BRL 6000-25, KIWA BRL K25000 of past een koepelcertificering, zoals CO-keur beter bij je situatie? In het laatste geval – die vooral bedoeld is voor zzp’ers en kleinere bedrijven met een klein aantal installatie-/onderhoudshandelingen per jaar - leidt CO-keur je door de vervolgstappen.
In alle gevallen zorg je er als bedrijf voor dat je monteurs straks beschikken over het juiste bewijs van vakmanschap en dus ook na 31 maart aan een gasinstallatie mogen werken. Daarvoor moeten ze zowel een (online) theorie- als praktijkexamen afleggen.

Gebruik deze links en het hulpmiddel uit het pakket CO-certificering:

  • Beslisboom CO-certificering (in pakket CO-certificering)
    Hiermee bepaal je welk certificaat bij jouw situatie past: InstallQ BRL 6000-25, KIWA BRL K25000 of een koepelcertificering.
  • Profielkeuzetest
    Met deze test bepaal je op welk niveau de monteur examen dient af te leggen.
  • Zelftest
    Check of de medewerker al beschikt over de benodigde kennis beschikt of moet bijscholen.
  • Overzicht trainingen
    Een overzichtelijke lijst trainingen mocht je medewerker zijn kennis moeten bijspijkeren.
  • Aanvraaglink theorietest
    Eerst moet de medewerker slagen voor zijn theorie. Vraag een examen aan via deze link.
  • Aanvraaglink praktijkexamen
    Theorie binnen? Kijk via deze link waar en wanneer het praktijkexamen afgenomen kan worden.

Hoeveel tijd kost deze stap?

De theorietest kunnen monteurs online doen, dat kan binnen een week. Het praktijkexamen duurt een dagdeel, maar de wachttijd voor de examens bedraagt inmiddels ongeveer een maand.

 

 

Dit ga je doen in stap 2: 

In de eerste stap heb je via de beslisboom bepaald welk certificaat past bij jouw bedrijfssituatie: InstallQ BRL 6000-25 of KIWA BRL K25000. Nu is het zaak om het juiste Kwaliteitshandboek CO-certificering in te vullen en ga je vervolgens door naar stap 3.

Gebruik deze links en hulpmiddelen uit het pakket CO-certificering:

  • Lijst van adviesbureaus
    Deze adviesbureaus kunnen je begeleiden bij het behalen van het CO Vrij keurmerk. Tevens heeft Techniek Nederland met o.a. CO-certificatie een regeling getroffen waardoor leden korting krijgen.
  • Model Kwaliteitshandboek (2 versies: InstallQ BRL 6000-25 en KIWA BRL K25000)
    Om het makkelijk te maken hebben we voor beide certificaten een Model Kwaliteitshandboek ontwikkeld. Je hoeft het alleen maar aan te passen aan jouw situatie, zo bespaar je tijd en geld.
  • Invulinstructie Kwaliteitshandboek (in pakket CO-certificering)
    Gebruik de makkelijke invulinstructie om het handboek aan te passen aan jouw bedrijfssituatie.

Hoeveel tijd kost deze stap?

Deze stap kun je binnen een week hebben afgerond.

.

 

Dit ga je doen in stap 3: 

Als stap 1 en 2 succesvol zijn afgerond, kun je het certificaat aanvragen bij een certificerende instelling. Certificaat behaald? Dan kun je ook na maart 2023 werkzaamheden aan gasinstallaties uitvoeren, het CO Vrij keurmerk voeren en de nieuwe ‘sticker gecontroleerd’ met keurmerk aanvragen en ga je door naar stap 4.

Gebruik deze links:

Hoeveel tijd kost deze stap? 

Start dit zo snel mogelijk op. De wachttijd bij de certificerende instellingen bedraagt namelijk inmiddels enkele maanden.

.

 

Dit ga je doen in stap 4:

Als het certificaat eenmaal binnen is, stopt het daar niet. Het is zaak de kwaliteit van het onderhoud aan gasketels te borgen in je bedrijf.

Gebruik deze hulpmiddelen uit het pakket CO-certificering:

  • 10-puntenkaart: te hanteren door de monteur tijdens het onderhoud.
  • Rapport in bedrijf stellen gasinstallaties: te hanteren door de monteur.
  • Opleverings- en beproevingsrapport gasinstallaties: te hanteren door de monteur.

Hoeveel tijd kost deze stap?

Het invullen van de verplichte documentatie is in enkele minuten gebeurd.

.

 

Dit ga je doen in stap 5

Als je het certificaat binnen hebt, is het van belang dit aan je klanten te laten weten. Zo versterk jij je marktpositie. De overheid voert campagne over de CO-certificering, dus je klanten zullen ook actief naar het certificaat vragen. Als bedrijf en medewerker moet je kunnen laten zien dat je gecertificeerd bent. Het CO Vrij keurmerk kun je ook plaatsen op je brieven, offertes, werkbonnen, maar ook op de bestelbus.

Gebruik dit hulpmiddel uit het pakket CO-certificering en deze link:

  • Voorbeeldbrief: pas deze aan en stuur hem naar je klanten. (in pakket CO-certificering)
  • www.centraalregistertechniek.nl: via deze link kan de Vakpaspoort app worden gedownload. Monteurs kunnen zich zo legitimeren met een bedrijfspas en CO Vrij keurmerk.

Hoeveel tijd kost deze stap?

De voorbeeldbrief heb je binnen 10 minuten aangepast aan jouw situatie.

Ga meteen aan de slag

Download nu het gratis pakket CO-certificering en ga meteen aan de slag. Loop je vast bij een van de stappen of heb je een vraag? Onze relatiebeheerders  staan voor je klaar om je verder te helpen.

Download direct het gratis pakket CO-certificering

.