Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Cyberveilig installeren: optimaliseer je installatieproces

iStock-1309105553-cyber-printplaat

Steeds meer worden installatiebedrijven geconfronteerd met unieke uitdagingen in het digitale tijdperk. Van de toenemende complexiteit van verbonden systemen tot de constante dreiging van cyberaanvallen: het is essentieel om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren. In het project 'Cyberveilig installeren' hebben we een reeks richtlijnen en stappen ontwikkeld die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat jouw installaties cyberveilig zijn. Hoe staat het met de cyberweerbaarheid van jouw organisatie en die van toeleveranciers, klanten en andere relaties in de keten? Volg met hulp van Techniek Nederland de juiste stappen.

Stap 1: Analyse en inzichten

Het begint allemaal met een analyse en het krijgen van inzichten. Onze Cyber Kracht Meting biedt een gerichte, diepgaande blik op de specifieke kwetsbaarheden binnen jouw organisatie en is ontworpen om:

  • Gerichte analyse te bieden op basis van openbare gegevens gekoppeld aan jouw domeinnaam.
  • Dynamische inzichten te verschaffen door drie metingen uit te voeren, waarmee ontwikkelingen in de cyberweerbaarheid zichtbaar worden.
  • Concrete stappen voor verbetering aan te reiken, met zowel een individuele als een branche brede rapportage.

Inzichten vanuit Cyber Kracht Meting

De Cyber Kracht Meting geeft je een specifiek inzicht in hoe cybercriminelen jouw organisatie kunnen benaderen. Een kosteloze meting, uitgevoerd door onze projectpartner ThreadStone Cyber Security, geeft je inzichten in de branche en in jouw organisatie. De eerste meting heeft al plaatsgevonden, maar er volgen er nog twee. Dit is de kans om:

  • Specifieke kwetsbaarheden te identificeren die je mogelijk over het hoofd ziet.
  • Zonder extra kosten een professionele analyse te ontvangen.
  • De cyberweerbaarheid van jouw organisatie te versterken, bovenop de kennis en tools van het Platform Samen Digitaal Veilig.

Wil je een analyse en inzichten ontvangen van de branche en/of van jouw organisatie? Vul het formulier in en laat ons weten welk rapport je wilt ontvangen. 

Wil je inzicht in het brancherapport na de eerste meting? Download het hier...

Stap 2: Verdiepende analyse - drie assessments (Q3 2024)

Met drie verschillende assessments (weerbaarheidsscan organisatie, OT en methodiek volwassenheid OT-security) krijg je inzicht in de weerbaarbaarheid van de Operationele Technologie die binnen jouw organisatie wordt gebruikt voor het ontwikkelen, bouwen en testen van de producten en systemen die je bij klanten neerzet. De weerbaarheidsscan geeft ook inzicht in de cybersecurity volwassenheid van de dienstverlening die je aanbiedt aan klanten.

Stap 3 : Training en bewustzijn (Q3 2024)

Een baseline ‘Cybersecure werken’ omvat een set met standaardmaatregelen om ondernemers te helpen die hun eerste stappen zetten om de digitale weerbaarheid op orde te krijgen. Op een laagdrempelige wijze wordt hiermee de digitale weerbaarheid van bedrijven verhoogd als er nog geen of zeer beperkt securitymaatregelen zijn genomen. Daarnaast wordt een OT cybersecurity training ontwikkeld voor installatiebedrijven. Tijdens de training leren installatiebedrijven de basisprincipes om Cybersecure te werken en ervoor te zorgen dat de producten en systemen die zij leveren digitaal weerbaar worden opgeleverd.

Stap 4: Continue monitoring (Q4 2024)

Installatiebedrijven kunnen zich onderscheiden door hun dienstverlening aantoonbaar cybersecure te leveren aan hun klanten. Hiervoor kunnen zij hun dienstverlening laten certificeren op de IEC 62443 door een hiertoe geaccrediteerde organisatie. Deze certificeringstrajecten zijn vaak langdurig en duur om te doorlopen. Om het certificeringsproces vloeiend te laten verlopen krijgen installatiebedrijven handvatten om zich voor te bereiden op certificering en wet- en regelgeving.

Project ‘Cyberveilig Installeren’

Techniek Nederland heeft van het Digital Trust Center (DTC) een subsidie ontvangen om de weerbaarheid van de installatiebedrijven op het gebied van informatiebeveiliging te verhogen. Het gaat dan specifiek om de beveiliging van installaties die je bij klanten levert en onderhoudt. Dat is dan ook de reden dat we de metingen kosteloos kunnen aanbieden. We zullen, samen met onze partners Hudson Cybertec en Threadstone Cyber Security, ons vooral inzetten op informeren en aanreiken van tools.