Als je een nieuwe werknemer aanneemt, zijn er vele zaken om op te pakken. Maar wat is een marktconform salaris en wat kost een werknemer? Op deze pagina lees je de antwoorden op deze vragen en meer.
Welk salaris moet ik betalen?
De cao voor het technisch installatiebedrijf bepaalt uitsluitend de ondergrens voor het loon en de arbeidsvoorwaarden. De werkgever is vrij om vervolgens afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden, zo lang deze maar niet onder het cao-niveau komen.
1. Welke salarisschaal?
2. Vervolgens: welke salarisgroep?
Behalve BBL-leerlingen tot en met 20 jaar, moeten álle andere werknemers worden ingedeeld in een functiefamilie. Welke functiefamilie voor deze werknemer van toepassing is, wordt bepaald aan de hand van het handboek Functie-indeling Metaal en Techniek. In het handboek staan per functiefamilie verschillende niveaus waarop in welke functiefamilie de functie thuishoort. Aan de hand van de inhoud van de functie van de werknemer bepaal je in welke tabel de werknemer thuishoort. Met het gevonden functieniveau kan nu in de salaristabellen in het cao-boekje het minimaal te betalen salaris worden gevonden. Een eenvoudige versie van het handboek functie-indeling vind je hier.
In het handboek zijn per functiesoort/functiefamilie gemiddeld zo'n zes verschillende niveaus van de betreffende functiesoort beschreven. Deze niveaus bepalen uiteindelijk de indeling in de loonschalen. De niveaus zijn afhankelijk van de complexiteit van de werkzaamheden, de zelfstandigheid van de functie, het afbreukrisico wat aan de functie is verbonden en de fysieke aspecten van de werkzaamheden. Daarbij staat functiegroep 3 bijvoorbeeld gelijk aan salarisgroep B/3 uit de cao, functiegroep 4 aan salarisgroep C/4, en zo verder. Het kennis- en opleidingsniveau is bijvoorbeeld een aspect van het onderdeel complexiteit en niet op zichzelf bepalend voor indeling in een functiegroep. Functiefamilie 35 (Elektromontage) en functiefamilie 36 (Montage / Service Werktuigkundige Installatie) zijn de meest voorkomende in de branche.
3. Ik betaal mijn werknemer boven het maximum van de in de cao opgenomen tabel. Ben ik dan nog steeds verplicht om mijn werknemer in te delen volgens het handboek Functie-indeling?
Ja, die verplichting is gebaseerd op artikel 10 van de cao. De functie-indeling is namelijk van belang om vast te stellen welke functie- en salarisgroep van toepassing is per werknemer of groepen van werknemers. De basis voor de functie-indeling is het Handboek ‘Functie-indeling voor de Metaal en Techniek’. Het doel van het handboek is om een geactualiseerd, uniform functiewaarderingssysteem in de branche te hanteren. Dat betekent praktisch dat voor iedere werkgever een gelijk indelingssysteem geldt, met daaraan gekoppeld een minimum beloning voor de werknemers. Het gevolg van het niet indelen volgens het handboek kan zijn dat de werknemer het bedrijf aanspreekt op de verplichting als werkgever om al het personeel conform het handboek in te delen. Dit kan zelfs uitmonden in een loonvordering op basis van het handboek, die teruggaat tot vijf jaar, als blijkt dat de werknemer beneden het cao-loon wordt betaald. Ook wanneer de werknemer wel conform het Handboek is ingedeeld, maar in een te lage schaal, kan de werknemer een loonvordering instellen.
Voordelen van het Handboek Functie-indeling zijn:
- Door de werkzaamheden van de werknemer in kaart te brengen, krijg je een goed overzicht van alle werkzaamheden in jouw organisatie. De indeling op basis van het handboek maakt duidelijk hoe het werknemersbestand is opgebouwd en fungeert als onderbouwing/ rechtvaardiging voor verschillen in salaris.
- Met het schriftelijk vastleggen van de taken krijg je een mogelijkheid om de werknemer aan te spreken op zijn of haar verantwoordelijkheden. Deze beschrijvingen kunnen een basis vormen voor jaarlijkse functioneringsgesprekken of beoordelingen van de werknemer. Daarnaast bouw je op deze manier tegelijkertijd een dossier op, dat bij onverwachte problemen in de toekomst van pas kan komen.
- Je weet welke eisen je moet stellen aan een nieuwe werknemer.
- Door de indeling op basis van het handboek wordt duidelijk hoeveel je meer betaalt, dan je tenminste verplicht bent op grond van de cao.
4. In de salaristabellen voor werknemers van 21 jaar en ouder staan ook functiejaren. Wat zijn dat?
De cao ziet functiejaren als de jaren die de werknemer vanaf zijn 21-jarige leeftijd in een bepaalde functie binnen het bedrijf van de werkgever uitoefent. Het gaat dus om ervaringsjaren in een bepaalde functie bij een bepaald bedrijf. Theoretisch houdt dat in dat een werknemer die van een ander bedrijf komt, waar hij een soortgelijke functie heeft uitgeoefend, start met nul functiejaren. Omdat dat over het algemeen geen optie is, ligt het voor de hand een dergelijke werknemer zogenaamde ‘fictieve functiejaren’ toe te kennen. Op die manier kan een werknemer toch worden ingedeeld op een salaristrede die past bij zijn ervaring.
Marktconform salaris
Techniek Nederland biedt een overzicht van de salaristabellen organiseert om het jaar een salarismonitor onder haar leden. Hierdoor kunnen de eigen gegevens worden vergeleken met de branche. De uitwerking is uiteraard een goed hulpmiddel voor het bepalen van een marktconforme beloning. Het meedoen aan deze enquête levert u dus zeker wat op!
Wat kost de werknemer mij?
Aan de hand van een aantal variabelen kunt u uitrekenen welke werkgeverslasten er nog bovenop het brutoloon komen. Bereken dit via de kostenopslag brutoloon.
Een nieuwe werknemer aannemen verantwoord?
Techniek Nederland organiseert regelmatig een onderzoek naar financiële kerngegevens onder haar leden. Met de onderzoeksrapportage kunt u productiviteitcijfers en loonkosten van uw eigen bedrijf vergelijken met andere bedrijven in de branche.
Informatie inwinnen
Het inwinnen van referenties mag uitsluitend als de sollicitant daarmee instemt. Wanneer u informatie over de sollicitant vindt op social media, moet dit met de werknemer worden besproken.
Veelgestelde vragen aannemen in inhuren
Kijk voor de meest gestelde vragen over aannemen en inhuren van personeel op onze website.