De Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA) is een wet die er voor zorgt, dat indien een onderaannemer geen loonbelasting of premie volksverzekering/werknemersverzekering afdraagt, de hoofdaannemer hiervoor verantwoordelijk kan worden gesteld.
Ook indien er een keten van aannemers wordt gevormd, waarbij er bijvoorbeeld sprake is van doorverhuur, is elke aannemer verantwoordelijk voor alle onderliggende ketenen.
Inlenersaansprakelijkheid
De Inlenersaansprakelijkheid is een soortgelijke wet als de WKA echter betreft het hier niet het uitbesteden van werk, maar het inlenen van mensen (van uitzendbureaus, detacheringsbedrijven, onderaannemers of payrollbedrijven). Er is dan ook geen sprake van aannemers en onderaannemers, maar van inlener en uitlener. Voor inlenersaansprakelijkheid geldt alles dat ook voor de WKA geldt, plus het risico dat de fiscus een ingeleende medewerker of ZZP' er aanziet als medewerker van de inlenende partij. Het gebeurt helaas regelmatig dat de Belastingdienst en het UWV na faillissement van een uitzendbureau deze belastingen en premies verhalen op de inleners van personeel. NB: Het doet er hier niet toe of de inlener netjes alle facturen betaald heeft aan de uitlener!
Welke belastingen en premies?
De WKA betreft loonbelasting, premies volksverzekering en premies werknemersverzekering. De aannemer kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele bestuurlijke boetes die aan een onderaannemer worden opgelegd. Bij de inlenersaansprakelijkheid is er ook een aansprakelijkheid over de omzetbelasting.
Uitzonderingen
Deze ketenaansprakelijkheidsregeling is niet van toepassing op een buitenlandse aannemer die in het buitenland werkzaamheden laat uitvoeren door een onderaannemer die in Nederland loonheffingen moet betalen voor werknemers die bij hem in dienst zijn. Maar let op: Als een buitenlandse aannemer in
Nederland werk laat uitvoeren door een onderaannemer die in Nederland loonheffingen moet betalen voor werknemers die hij in dienst heeft, dan kan de buitenlandse aannemer wél aansprakelijk gesteld worden.
Het WKA-/Inlenersaansprakelijkheidsrisico beperken
Het voeren van een goede WKA-check kan het risico sterk beperken. Er is echter wettelijk geen 100% zekerheid te krijgen. Om het risico te beperken kan de inlener onder andere:
- Een deel van de factuursom naar een G-Rekening (geblokkeerde rekening) van de aannemer/uitlener of rechtstreeks naar de Belastingdienst over te maken
- Zaken doen met door de Stichting Normering Arbeid (SNA) gecertificeerde aannemers/uitleners
- Controleren of een onderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) geregistreerd staat als onderneming waar arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld. Dit vindt u bijvoorbeeld in het uittreksel onder 'activiteiten' (meer info over onze KvK inschrijving)
- Goed controleren of de uitzendkrachten ook werkelijk de persoon op het identiteitsbewijs betreft.
- Een urenadministratie bij te houden met daarbij de gewerkte uren per dag per medewerker.
- Loonspecificaties en bankafschriften van de bijbehorende loonbetalingen aan de uitzendkrachten opvragen
- De uitlener vragen om verklaringen van goed betalingsgedrag van de belastingdienst.
Wat is de volgorde van aansprakelijkheid?
Bij het verantwoordelijk stellen van een partij in de keten houdt de Belastingdienst normaal de volgorde van de keten aan. Dit principe kan echter worden doorbroken als:
- Er door één of meerdere aannemers onzorgvuldig is gehandeld;
- Bij het volgen van de normale volgorde de schuld onbetaald zou blijven; in dit geval kunnen alle aannemers in de keten tegelijkertijd aansprakelijk worden gesteld.
Inhuur van uitzendkrachten uit het buitenland
Uitzendkrachten die vanuit bijvoorbeeld Duitsland in Nederland aan het werk worden gezet, vallen vanaf de eerste dag ook onder de inleenaansprakelijkheid. Over deze mensen dient door het buitenlandse uitzendbureau ook loonheffingen te worden afgedragen. Het risico dat u bij deze mensen loopt is nog een stukje hoger dan bij de Nederlandse inhuur. De fiscus heeft namelijk (bijna) geen macht in andere landen en zullen dus eerder gebruik maken van de regels van de inhuuraansprakelijkheid. Zelfs indien er geen sprake is van een faillissement zullen ze dus eerder op u verhalen. Zorg dat het buitenlandse uitzendbureau bij de belastingdienst in Heerlen een loonheffingsnummer en een G-rekening heeft. Draag op de G-rekening het juiste percentage af.