Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Groeiversnellers: alle pakketten op een rij...

TNL pakketten icoon_1600x900

PageMetaInformation[ 1]

Je zult ze ongetwijfeld al voorbij hebben zien komen; pakketten, speciaal voor onze leden, waarmee je een bepaald prangend vraagstuk uit de technieksector met handige tools en hulpmiddelen direct kunt aanpakken.

 

Om het nog gemakkelijker te maken presenteren we daarom op deze overzichtspagina alle Techniek Nederland pakketten waarmee je vandaag al direct aan de slag kunt. Dit zijn ze op een rij:

» Pakket CO-certificering
» Pakket Warmtepomp Strategie XL
» Pakket F-gassen certificering
» Pakket De Circulaire Technieksector
» Pakket Installatieverantwoordelijkheid
» Pakket Biksembeveiliging
» Pakket Circulaire SignTechniek
» Pakket Aan de slag met CSRD
» ALIB 2024
» Pakket Consumentenkoop & Garantie

 

 

Download ze en kickstart je ondernemerschap!

 

Pakket CO-certificering

De juiste CO-certificering halen en behouden doe je in 5 stappen. Om het zo makkelijk mogen te maken hebben we het Pakket CO-certificering samengesteld, inclusief gratis Model kwaliteitshandboeken.

Meer over Pakket CO-certificering

Pakket Warmtepomp Strategie

Er is veel te doen over de warmtepomp. Een handige innovatie die stevige vorm geeft aan de energietransitie. Consumenten gaan vaker over tot aanschaf. Woningcorporaties verkennen de mogelijkheden. En installatiebedrijven zien steeds beter de commerciële kansen voor zakelijke groei.

Pakket Warmtepomp Strategie
Pakket warmtepompstrategie overzichtspagina visual

Vanaf april 2023 is het verboden om zonder CO-certificering werkzaamheden aan een gasverbrandingsinstallatie uit te voeren. Als installatie- en/of servicebedrijf dien je over de juiste bedrijfscertificatie (CO-certificering) te beschikken en moeten alle servicemonteurs een bewijs van vakmanschap hebben. Daar willen we je als Techniek Nederland graag een handje bij helpen. Daarom hebben we het Pakket CO-certificering samengesteld. Met dit pakket kun je op een overzichtelijke manier en stapsgewijs aan de slag met je certificeringstraject. Het pakket bevat nu ook de herziene versie van de twee Model Kwaliteitshandboeken CO-certificering; zowel de InstallQ BRL 6000-25 editie, als de Kiwa BRL K25000 editie.

Naast de twee kwaliteitshandboeken bevat het pakket ook aanvullende hulpmiddelen en ondersteunende documenten om het CO-certificeringstraject zo gemakkelijk en duidelijk mogelijk te maken. Download het pakket en kickstart vandaag nog je CO-certificeringstraject.

Inhoud pakket CO-certificering
» Model Kwaliteitshandboek CO-certificering InstallQ BRL 6000-25 editie
»
 Model Kwaliteitshandboek CO-certificering KIWA BRL K25000 editie
» Invulinstructie kwaliteitshandboek CO-certificering
» De 10-puntenkaart
» Rapport in bedrijf stellen gasinstallaties
» Oplevering- en beproevingsrapport gasinstallaties
» Aanwijsformulier 
» Beslisboom CO-certificering
» Voorbeeldbrief 'Voorlichting klanten'

 

Techniek Nederland helpt je het juiste certificaat behalen en behouden. Aan de hand van 5 overzichtelijke stappen leiden we je door dit proces. Start vandaag nog je CO-traject.

Maar om dit als installatiebedrijf goed te kunnen realiseren, heb je wel een heldere ‘warmtepomp strategie’ nodig.  

Daarom hebben we het Pakket Warmtepomp Strategie ontwikkeld. Hiermee kunnen ondernemende installatiebedrijven in vijf duidelijke stappen komen tot een aanpak om de commerciële warmtepompkansen te vertalen naar betere bedrijfsvoering.

-

Wat zit er in het Pakket Warmtepomp Strategie?
Het pakket is opgedeeld in vijf mappen; elke map vertegenwoordigd één van de stappen om te komen tot een goede warmtepomp aanpak in je organisatie. In elke map vind je tools en hulpmiddelen om de betreffende stap op een correcte wijze uit te voeren:

» Stap 1 Kansenverkenning
» Stap 2 Monteursvaardigheden
» Stap 3 Erkenning of certificering
» Stap 4 Bedrijfsvoering
» Stap 5 Klantadvies

 

» Kickstart vandaag nog je zakelijke groei in de energietransitie en download het Pakket Warmtepomp Strategie...

Pakket CO certificering overzichtspagina visual

Pakket F-gassen

F-gassen zijn mede de oorzaak van het gat in de ozonlaag. Daarom worden synthetische koudemiddelen de komende jaren stapsgewijs verboden. Het eerste voorstel is nu gepubliceerd en in 2024 moet de nieuwe verordening van kracht zijn. Tot het zover is, geldt een Europese wet die je verplicht een F-gassen certificaat te halen. 

Lees meer
Lijnenspel-396x396

Zonder dit certificaat mag je geen werkzaamheden realiseren aan circuits waar F-gassen in zitten. Daarom hebben we het pakket F-gassen certificering samengesteld. Met dit pakket kun je op een overzichtelijke manier en stapsgewijs aan de slag met je certificeringstraject. Deze certificering bestaat trouwens uit een persoonscertificering en een bedrijfscertificering. 

Inhoud pakket F-gassen certificering
» Het Handboek F-gassen
» Werkinstructies F-gassen
» Actielijst F-gassen
» Flessenkaart bijvullen
» Flessenkaart terugwinnen
» Gereedschapsoverzicht
» Inhuur
» Interne controlelijst
» Organogram
» TBV-matrix

Zorg dat je het komende jaar kan blijven werken met synthetische koudemiddelen en ga vandaag nog aan de slag met je F-gassen certificering.

Pakket De Circulaire Technieksector

People, planet en profit; ook in de circulaire technieksector zijn dit termen van belang. De balans van deze termen kunnen voor mooie zakelijke groeikansen zorgen voor je onderneming. Maar dan moet je wel weten waar je vooral op moet letten in deze transitie.

Om je goed op weg te helpen hebben we het Pakket De Circulaire Technieksector voor je ontwikkeld. Hiermee leer je stapsgewijs te denken en te werken aan een circulaire aanpak en aan omzet uit circulaire activiteiten.

Je eigen circulair businessmodel

Pakket Rapporteren volgens de CSRD

De CSRD-richtlijn wordt gefaseerd ingevoerd. Ben je directeur, CFO, duurzaamheidsmanager of werk je in de finance & control bij een bedrijf dat onder de criteria van de CSRD valt? Dan krijg je met de rapportageverplichting te maken.

Lees meer

Om dat op een pragmatische manier te realiseren hebben we het pakket gevuld met verscheidene hulpmiddelen waaronder:

Inhoud Pakket De Circulaire Technieksector
» Paper 'In 5 stappen naar een eigen circulair businessmodel'
» Tool 'Business Model Canvas Circulariteit'
» Checklist 'Je eigen circulair businessmodel'
» Serie Circulair Installeren - 14 voorbeelden van circulaire businessmodellen uit de technieksector
» Vlog 'Masterclass Creëer je eigen circulair businessmodel'

-

Profit met circulaire verdienmodellen
Voor onze ondernemers is dit de voornaamste uitdaging: hoe brengen we als technieksector planet samen met profit dankzij de inzet van people? Het Pakket De Circulaire Technieksector biedt groeimogelijkheden en in sommige gevallen zelfs een commerciële voorsprong op concurrenten.

Om je met deze rapportageverplichting goed op weg te helpen, hebben we het Pakket Rapporteren volgens de CSRD samengesteld. Het pakket bevat het stappenplan In 4 stappen rapporteren volgens de CSRD waarmee je een correcte toepassing van de CSRD kunt realiseren. Vanuit het stappenplan wordt verwezen naar diverse hulpmiddelen uit het pakket om je zorgvuldig te ondersteunen in dit traject. Naast kennis- en informatiedocumenten tref je ook een aantal webinars aan die de nodige praktijkinformatie en kernvragen behandelen. 

Pakket Bliksem de baas

Gemiddeld kent Nederland ruim 100.000 blikseminslagen per jaar. Maar hoe overleven we die? En hoe zorgen we ervoor dat onze zonnepanelen heel blijven? Bliksem- en overspanningsbeveiliging beschermen gebouwen, installaties en apparatuur tegen de schade door blikseminslag. 

Bliksembeveiliging in de praktijk

Pakket De Circulaire Signtechniek

Profit met circulaire verdienmodellen: net als bij het andere pakket rondom Circulariteit, leggen we bij het Pakket De Circulaire Signtechniek graag de nadruk op circulair ondernemerschap. Dit keer met de focus vanuit SignTechniek. Voor de SignTechniek ondernemers is een interessante uitdaging: hoe breng je in de SignTechniek planet samen met profit dankzij de inzet van people? Het Pakket De Circulaire SignTechniek biedt groeimogelijkheden en in sommige gevallen zelfs een commerciële voorsprong op concurrenten.

Lees meer

Maar hoe ziet die bliksembeveiliging er in de praktijk van de installatietechniek uit? Wat komt er bij kijken en hoe kan jij er als bedrijf of als professional mee aan de slag?

Naast zeer relevante trainingen op het gebied van Bliksembeveiliging, hebben we ook het Pakket Bliksem de baas samengesteld. Het pakket bevat een aantal documenten met nuttige informatie, adviezen en tips:

» Modelbeoordelingsrapport Aardingsvoorziening
» Infobrochure Houd rekening met bliksem bij aanleg zonnepanelen
» Klantbrochure Het juiste adres voor aanleg bliksembeveiliging
» Vlog: word jij de nieuwe baas over bliksem?
» Video: Bliksembeveiliging in de praktijk

Kijk voor alle informatie en hulpmiddelen, inclusief het 'Bliksemregister', op Bliksembeveiliging op een rij.

Om je daarbij goed op weg te helpen hebben we het Pakket De Circulaire SignTechniek ontwikkeld. Met dit pakket werk je stapsgewijs aan een circulaire bedrijfsvoering in de SignTechniek. In het pakket tref je een paper aan waarmee je in 5 stappen specifieke circulaire activiteiten kunt verkennen richting commerciële kansen en omzetgroei.

Pakket Installatieverantwoordelijkheid

Help! Mijn klant wil dat ik de 'Installatieverantwoordelijkheid' op mij neem… Maar is dat wel zo slim? En wat houdt dat precies in, wat moet ik weten en vooral: hoe kan ik dat op een correcte wijze realiseren? Installatiebedrijven krijgen steeds vaker te maken met installatieverantwoordelijkheid; er wordt aan de installateur gevraagd (soms ook wel direct verwacht) om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. Klakkeloos instemmen kan grote risico’s met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat installatieverantwoordelijkheid precies inhoudt, welke risico’s er zijn áls je deze verantwoordelijkheid neemt en welke afspraken je moet maken met de opdrachtgever. 

Wat zit er in het pakket?

Co-creatie met leden

We werken natuurlijk in nauwe samenwerking met onze leden om te komen tot bruikbare en nuttige pakketten. Zijn er pakketten waarmee we snel aan de slag moeten? Laat het ons dan z.s.m. weten. En samen ontwikkelen we de meest gewenste ondersteuning voor op het juiste moment.

Co-creƫer mee

Om op een correcte wijze dit aan te pakken en antwoord te geven op je klantvragen omtrent Installatieverantwoordelijkheid, hebben we het Pakket  Installatieverantwoordelijkheid samengesteld. Dit pakket bevat een aantal documenten en checklists waarmee je direct aan de slag kunt met het borgen van installatieverantwoordelijkheid binnen je organisatie. 

Inhoud Pakket Installatieverantwoordelijkheid
» Handleiding Eerste hulp bij Installatieverantwoordelijkheid
» Beslissingenmatrix Installatieverantwoordelijkheid
» Formulier Vastlegging afspraken Installatieverantwoordelijkheid
» Checklist Onderdelen offerte Installatieverantwoordelijkheid
» Formulier Aanwijsbeleid

-

Download vandaag nog het Pakket Installatieverantwoordelijkheid.

 

Op welk onderwerp of vraagstuk uit de technieksector horen we gauw tools en hulpmiddelen voor te ontwikkelen? Waar wil je je mensen en bedrijf op doorontwikkelen en laten groeien? Laat het ons weten via het pakketten feedback formulier.

En wie weet staat over een tijdje de volgende ondersteuning in pakketvorm klaar voor de technieksector en voor onze leden.