Ger Zwartendijk en Peter van Peer van Management Centrum lichten het begrip arbeidsproductiviteit toe.
Wat is de arbeidsproductiviteit volgens de leerboeken?
De arbeidsproductiviteit is de productie van een werknemer in een bepaalde tijdseenheid. Als er bij een bedrijf jaarlijks 35.000 producten worden geproduceerd door 200 werknemers, dan houdt dit in dat de jaarlijkse arbeidsproductiviteit per werknemer 175 producten is:
Arbeidsproductiviteit: 35.000 (aantal producten per jaar) / 200 (aantal werknemers) = 175 producten per jaar
Belangrijk om te weten is dat de arbeidsproductiviteit in dit geval per jaar berekend is. Het is ook mogelijk om dit per maand, dag of uur uit te rekenen. Echter, het kan wel zo zijn dat de arbeidsproductiviteit van een werknemer per jaar anders is dan per uur. De arbeidsproductiviteit per jaar gaat bijvoorbeeld omhoog als een werknemer besluit om meer uren te werken. De arbeidsproductie per uur blijft dan wel gewoon hetzelfde.
Als je verschillende producten of diensten aanbiedt, kun je de arbeidsproductiviteit beter meten in toegevoegde waarde per uur. In deze methode worden de verschillen in materiaalverbruik en uitbesteed werk geëlimineerd.
Wat betekent de arbeidsproductiviteit voor een installatiebedrijf?
Voor het gemiddelde installatiebedrijf uit de groepen kleine bedrijven en middelgrote bedrijven laten we hier zien wat de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit gemeten in omzet per fte + (eigen + ingeleend personeel) was in de afgelopen 5 jaar. Ten opzichte van 2015 is de omzet/fte+ met circa 20 procent gestegen in 2019.
Voor een bedrijf is het erg gunstig als de arbeidsproductiviteit hoog is. Bij een hoge arbeidsproductiviteit heb je namelijk minder werknemers nodig en zijn de kosten dus ook lager.
Hoe verhoog je de arbeidsproductiviteit?
- Met betere scholing, meer kennis en een gedreven ploeg mensen krijg je meer voor elkaar.
- Met alles in een keer goed doen zonder faalkosten heb je geen verspilling van uren op de bouwplaats. Met prefabricage beperk je uren op de bouwplaats
- Met steeds meer ingeregelde en geautomatiseerde processen beperk je werkzaamheden binnen, beperk je chaos binnen en heb je meer structuur
- Met samenwerking in de keten met andere bouwpartners bespaar je arbeidskosten voor het gehele proces
We zien dat een monteur per uur een steeds hogere toegevoegde waarde haalt. Dat kan niet zonder goede organisatie binnen.
Als je de toegevoegde waarde per medewerker berekent dan ziet het beeld er over de afgelopen jaar zo uit. De toegevoegde waarde per productief montage-uur is in 5 jaar tijd met 18 procent gestegen.
Door schaarste aan gekwalificeerd personeel, de enorme ontwikkelingen in technische oplossingen voor een energiezuinigere en groenere samenleving zal de arbeidsproductiviteit ook de komende jaren toenemen. Er wordt veel en ook steeds meer van een installateur verwacht. Dat zet ook druk op de ketel om het goed te organiseren.