Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Uitgebreide producenten-verantwoordelijkheid (UPV) voor elektrische apparaten

retail 1600X900

De uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) houdt in dat je rekening moet houden met de afvalverwerking en recycling van bepaalde producten die je op de Nederlandse markt brengt. Dus als je elektrische apparaten verkoopt of installeert, dan kun je ook verantwoordelijk zijn voor het product wanneer het afval wordt. Ook kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding wanneer je afgedankte apparaten inzamelt. Op deze pagina leggen we uit in welke situaties je rekening moet houden met de UPV en helpen we je op weg hoe je de bijhorende verplichtingen kunt nakomen.

Hoe weet je wanneer je een UPV hebt?

Wanneer je een elektrisch apparaat als eerste in de Nederlandse handel brengt dan geldt de UPV voor jou. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als je apparaten produceert of importeert vanuit het buitenland. In onderstaande afbeelding kun je zien wanneer de UPV op jou van toepassing is.

 

 

Voor welke apparaten geldt de UPV?

Of de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) van toepassing is op jouw bedrijf, hangt af van of het product valt onder de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) regeling. Hieronder vallen verschillende soorten producten als wasmachines, computers, lampen, zonnepanelen en meer. Op de website van het Ministerie van IenW zie je welke apparaten er onder de AEEA-regeling vallen.

Wat moet je doen als de UPV voor jou geldt?

Geldt de UPV voor jou, dan ben je verplicht om je aan te sluiten bij de producentenorganisatie Stichting OPEN en om bij te dragen aan de afvalbeheer structuur. Stichting OPEN werkt als een vertegenwoordiger van alle producenten, importeurs en doorverkopers van elektrische en elektronische apparaten en energiezuinige lampen. Stichting OPEN regelt alle verplichtingen die voortvloeien vanuit de UPV voor je.  Van het registreren en rapporteren bij het Nationaal (W)EEE Register tot het inzamelen, sorteren en verwerken van afgedankte apparaten. Hierbij hoort ook dat je een bijdrage betaalt voor het aantal apparaten en kilo’s dat je op de Nederlandse markt brengt.

Registeren doe je op de website van Stichting OPEN.

Retailvergoeding

Lever je een bijdrage aan het inzamelen van afgedankte elektrische apparaten? Bijvoorbeeld door in de winkel een afgedankte televisie in ontvangst te nemen of een oude wasmachine mee te nemen na de levering van een nieuwe. Dan heb je recht op een kostenvergoeding.

Op de website van Stichting OPEN vind je de tarieven.

Ook voor deze vergoeding registreer je je eerst op de website van Stichting OPEN.

Lees ook