Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Een warmtepomp alleen lost het klimaatprobleem niet op

Maurice-Rovers-1600x900
primary

Onlangs sprak ik met Erik. Erik studeert Engineering aan de deeltijdopleiding van Avans in Breda. Ons gesprek ging over de energietransitie. Als voormalig docent bij Avans heb ik veel vertrouwen in de techniek, maar Erik ging nog een stap verder. Hij vond het totaal onnodig om te zoeken naar manieren om de aanvoertemperatuur van het water in een verwarmingsinstallatie te verlagen. ‘Waarom zou je die moeite doen? We moeten gewoon afwachten, de techniek lost het klimaatprobleem vanzelf op.’

Er zijn veel mensen die er net als Erik van overtuigd zijn dat technische ontwikkelingen de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd ‘vanzelf’ zullen oplossen. Helaas is dat een té simpele voorstelling van zaken.

Ter illustratie geef ik graag het voorbeeld van de warmtepomp. Een prachtige techniek die belangrijk is in de energietransitie en bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar om de warmtepomp optimaal in te kunnen zetten, is het belangrijk dat we éérst een stap terug doen.

Begin altijd met de mogelijkheden om energie te besparen. Want alle energie die je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Door de energiebehoefte omlaag te brengen, kun je een warmtepompsysteem kiezen dat compact is, op een lagere temperatuur kan werken en dus minder energie verbruikt.

Vervolgens gaat het erom het hele systeem te berekenen. Denk aan de dimensionering van de warmtebron, de benodigde capaciteit van de radiatoren en een schatting van de warmtevraag op basis van eerder verbruik.

Dat Erik vraagtekens zette bij de noodzaak van temperatuurverlaging, kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er zijn toch volop hoge-temperatuur-warmtepompen te koop? Dat klopt. Maar een hoge aanvoertemperatuur heeft een negatief effect op het systeemrendement. Bij elke 10 graden temperatuurverhoging van een warmtepomp daalt de COP met ongeveer 1, bijvoorbeeld van 3,5 naar 2,5, afhankelijk van de toepassing.

Verduurzaming is dus niet alleen een kwestie van techniek, het is óók mensenwerk. De gebruiker en de installateur spelen daarin een cruciale rol. Als wij allebei onze rol pakken, verduurzamen we met dalende energielasten en staat niets de opmars van de warmtepomp in de weg.

Maurice Roovers
Vakspecialist Klimaattechniek, Techniek Nederland

 

Download het Nationaal Trendrapport Warmtepompen 2023