Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Indexeren van (onderhouds)contracten en prijsstijgingen 

fiscaliteit-fiscaal-uitrekenen-1600
primary

Ook u heeft vermoedelijk te maken met indexeringen en prijsstijgingen. Van leveranciers, maar ook met de door uw organisatie afgesloten (onderhouds)contracten. Leveranciers blijken momenteel vaak zonder contractuele basis en vrij willekeurig prijsstijgingen door te berekenen in lopende contracten. Wij adviseren u te controleren of zo'n lopend contract de mogelijkheid heeft tot tussentijdse wijziging of prijsverhogingen. 

In eerste instantie zijn de mogelijkheden voor indexeren en het doorbereken van prijsstijgingen namelijk vastgelegd in een overeenkomst of contract. Soms zijn er contractvoorwaarden opgelegd aan u als installatiebedrijf waarbij de afgesproken indexatie geen recht doet aan de ervaren kostenstijgingen. Aan de andere kant kunt u als installatiebedrijf zelf een afspraak maken over indexeren van uw tarieven. En ten slotte kan het zijn dat u niets heeft afgesproken en dat u elk jaar zelf bepaalt of en waarmee u indexeert. In dit nieuwsbericht benoemen we enkele vragen en antwoorden en verwijzen we naar eerdere berichten van Techniek Nederland op dit gebied.  

Ik wil mijn (onderhouds)contracten weer indexeren. Welk indexeringspercentage moet ik gebruiken? 

Als het goed is, is in het contract vastgelegd wat de basis is van de indexering. Op die manier kan het indexeringspercentage objectief worden vastgesteld aan de hand van een zogenoemde indexreeks. Vaak wordt een reeks gebruikt die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt. Een voorbeeld hiervan is de reeks “Cao-lonen per uur, inclusief bijzondere beloningen, Bouwnijverheid”. Dit is de indexreeks die staat genoemd in de ALIB 2007 om de loonwijzigingen mee te verrekenen.  

Er bestaat dus geen ‘Techniek Nederland-indexpercentage'. Wij als branchevereniging mogen hierin niet adviseren wegens mededingingsregels, maar kunnen dit ook niet omdat u immers vrij bent om te bepalen wat u met uw klant afspreekt, zoals hierboven staat. Uiteraard kan Techniek Nederland wel adviseren hoe u een indexpercentage uitrekent. 

Neem elk jaar dezelfde periode als basis  

Voor een jaarlijkse indexering is het belangrijk om elk jaar de indexering uit te rekenen over dezelfde periode. Hierbij kijkt u altijd terug om de indexering voor de toekomst vast te stellen. Voorbeeld: pas in april 2022 wordt het cijfer van de maand ‘februari 2022’ vastgesteld door het CBS. Dan pas kunt u berekenen wat de verandering is geweest tussen februari 2021 en februari 2022. Deze verandering kunt u gebruiken om de indexering voor het daaropvolgende jaar, dus 2023, vast te stellen en te berichten aan uw klanten. 

U kunt dus niet het ene jaar mei tot mei als basis nemen en het jaar daarop van juli tot juli. Dan berekent u óf zaken dubbel óf u vergeet een deel. Uitgebreidere informatie over indexeren staat in deze circulaire

Prijsverhogingen en indexeringen bij een overeenkomst op basis van algemene voorwaarden

Heeft u een overeenkomst op basis van de UAV 2012 of de UAV-GC 2005 of op basis van onze ‘eigen’ ALIB 2007 of AVIC 2016? Dan vindt u op deze pagina wat uw mogelijkheden zijn in het geval van prijsstijgingen.  

Wat te doen bij nieuwe contracten of als niets is afgesproken? 

Uw mogelijkheden voor het aangaan van nieuwe contracten vindt u op deze informatiepagina. U kunt hier mogelijkheden vinden als een kortere vervaldatum voor offertes en voorbeeldclausules voor onverwachte prijsstijgingen. 

Tot slot. Naast het verstrekken van informatie en het geven van adviezen is Techniek Nederland actief in gesprek met diverse opdrachtgevende partijen over handelingskaders waarin adviezen staan over hoe moet worden omgegaan in de projecten en contracten rondom prijsstijgingen en haperende materiaalleveringen. Een eerste resultaat is al bereikt. Op korte termijn hopen wij meer resultaten te kunnen laten zien.