Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Nieuwe cao Technische installatiebedrijf moet uitdagingen arbeidsmarkt het hoofd bieden

CAO
primary

Na lange onderhandelingen en stevige inhoudelijke discussies hebben werkgevers en vakbonden vandaag een akkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. “Om technische vakmensen voor de sector te behouden en de aantrekkelijkheid voor nieuwe medewerkers te vergroten, is gekozen voor een robuuste verbetering van de lonen,” zegt Ron Follon, hoofdonderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) over het akkoord.

Daarnaast is vooral ingezet op het voortzetten van de regeling vervroegd uittreden (RVU) voor werknemers met een zwaar beroep. Dit in combinatie met een programma dat de komende jaren opgezet gaat worden om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. We zetten hiermee alles op alles om de grote uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden.

De cao’s Metaal en Techniek vormen samen met 30.000 werkgevers en 340.000 werknemers de grootste cao’s in de marktsector. Onder de cao Technisch installatiebedrijf vallen ruim 10.000 bedrijven met ruim 160.000 werknemers. De nieuwe cao Technisch installatiebedrijf heeft een looptijd van 22 maanden: van 1 april 2024 tot 1 februari 2026. De lonen stijgen per 1 juli 2024 met 7%, per 1 maart 2025 worden de maandlonen verhoogd met 100 euro bruto en per 1 oktober 2025 stijgen de lonen met 3%. De looptijd van 22 maanden geeft rust en duidelijkheid. Met een totale loonsverhoging van 10% én een nominale verhoging van 100 euro bruto dragen we bij aan het herstel van de koopkracht van onze werknemers.

Lees hier het officiële akkoord (na inlog)

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Met het bereikte akkoord kunnen alle werknemers die in aanmerking komen voor de RVU-regeling er ook gebruik van maken. De inmiddels ontstane wachtlijst zal worden opgelost. Met een fiscaal gunstige regeling stelt de overheid werknemers in staat tot en met 31 december 2025 een aanvraag te doen voor de RVU-regeling. De premie blijft stabiel op 0,25%.

Duurzame inzetbaarheid

Cao-partijen gaan gedurende de looptijd van de cao’s werken aan een gezamenlijke visie en aanpak rond het vraagstuk duurzame inzetbaarheid. Het vandaag afgesloten cao-akkoord wordt van kracht na akkoord van de werkgevers- en werknemersorganisaties in de Metaal en Techniek.

Korte toelichting Techniek Nederland

Zoals we al eerder berichtten, heeft de cao vooral in het teken gestaan van de looneisen, vanwege de hoge inflatie tijdens de vorige cao. Graag geven we een korte toelichting op de nieuwe cao (achter inlog).