Ondergrondse Infratechniek
Ben je je ervan bewust dat oude, ongebruikte gas-en waterleidingen in het verleden als mantelbuis werden gebruikt om elektrakabels door te voeren? En dat deze ‘lege’ leiding dus niet zomaar kan worden verwijderd? Dat tekeningen niet 100% betrouwbaar zijn om de keuze te maken om een kabel door te kippen en er aanvullende werkzaamheden nodig zijn? Bekijk de nieuwe toolboxen over deze en andere onderwerpen met films van praktijksituaties om zo te leren van incidenten.
Op initiatief van de werkgroepen Leren van Incidenten (elektriciteit en gas, BEI VIAG) zijn vier toolbox instrumenten gemaakt op basis van incidenten uit de praktijk. De toolbox bestaat uit een lesbrief die het trainingsdoel en de opzet toelichten. Hierin is een link en QR-code te vinden naar de bijbehorende video. Er zijn twee varianten van de film beschikbaar: een lineaire variant en een interactieve variant. Deze laatste variant bevat stopmomenten/discussievragen en wordt aangeraden voor gebruik in groepsverband. Er worden vier praktijksituaties weergegeven waar het fout ging.
Elektrakabels in oude gasleidingen
Oude, ongebruikte gas-en waterleidingen zijn in het verleden als mantelbuis gebruikt om elektrakabels door te voeren. Niet iedereen is zich hiervan bewust. Hierdoor vinden er ernstige incidenten plaats wanneer een monteur de ‘lege’ leiding wil verwijderen. Deze film zorgt voor bewustwording rondom het thema en maakt duidelijk dat het werken op basis van aannames gevaarlijk is.
Klik hier voor toolbox: elektrakabels in oude gasleidingen
Plaatsen en wisselen van meters
Deze film laat zien hoe te handelen bij afwijkende situaties. Tijdens het wisselen van meters kom je soms onverwachte of afwijkende situaties tegen. Denk bijvoorbeeld aan creatieve constructies, gaten in de vloer of klanten met bijzondere eisen. Hoe ga je daar mee om en welke consequenties hebben de keuzes die je maakt? Deze video wil de bewustwording rondom dit thema vergroten. De video maakt duidelijk wat het belang is van stoppen en het dragen van PBM’s. De film gaat over een incident bij het wisselen van een kWh-meter, maar kan vanwege het bredere thema (omgang met afwijkende situaties) ook goed voor een discussie met gasmonteurs gebruikt worden.
Klik hier voor toolbox: plaatsen en wisselen van meters
Gebruik van accu reciprozaag bij het werk aan gasnetten
Monteurs zijn zich er niet altijd van bewust dat accu gereedschap, waaronder deze zaag, vonken kan veroorzaken en hiermee een potentiële ontstekingsbron is. In de praktijk leidt dit regelmatig tot explosies of gasbranden. Deze video wil de bewustwording rondom de risico's van het gebruik van accu gereedschap vergroten. Verder is er aandacht voor het drukloos maken van gas- en aansluitleidingen. De video is bedoeld voor gebruik in groepsverband.
Klik hier voor toolbox: gevaren van gebruik van accu reciprozaag
Selecteren en knippen van kabels
In de vierde en laatste film uit deze reeks moeten monteurs een kabel verwijderen. Vanwege een obstakel graven ze deze niet helemaal uit. Op basis van de tekeningen en een visuele inspectie besluiten ze de kabel te knippen. Deze video maakt duidelijk dat tekeningen niet 100% betrouwbaar zijn. Aanvullende werkzaamheden, zoals uitvoeren van een controlemeting, zijn belangrijk. Voor het doorhalen van de kabels wordt benadrukt dat knippen of afstand belangrijk is. De video is bedoeld voor gebruik in groepsverband.
Klik hier voor toolbox: selecteren en knippen van kabels
Meer toolboxen en informatie zijn te vinden op de website van BEI-VIAG www.beiviag.nl.