Ondergrondse Infratechniek
Hebben jouw medewerkers een STIPEL certificaat? Per 1 mei geeft STIPEL zelf de certificaten af en dragen de certificerende instellingen hun taken aan STIPEL over. De bestaande exameninstellingen blijven actief en ook behaalde STIPEL-certificaten blijven geldig.
Deze verandering wordt doorgevoerd om sneller kwaliteitsdoelstellingen te behalen, efficiëntere besluiten te nemen en beter mee te kunnen groeien met de behoeften van de markt. Daarnaast zorgt STIPEL zo voor meer uniformiteit en een centrale registratie van behaalde certificaten.
Concrete voorbeelden van deze veranderingen:
- vanaf 1 mei geeft STIPEL uitsluitend digitale certificaten uit;
- certificaten zijn elektronisch te valideren door middel van een QR-code;
- STIPEL zorgt op korte termijn voor een betrouwbare koppeling met digitale veiligheidspaspoorten;
- de examens en bijhorende documenten worden dit jaar inhoudelijk gemoderniseerd;
- het toezicht op de kwaliteit van de exameninstellingen wordt eenduidig en gelijk.
De certificaathouders ondervinden geen hinder van de veranderingen: hun oude certificaat wordt bij STIPEL geregistreerd, de geldigheidstermijn blijft gelijk en hercertificatie blijft mogelijk. Een uitzondering geldt voor de houders van een certificaat onder accreditatie (NEN 3140/3840) van Dekra: zij ontvangen per 1 mei een vervangend certificaat van STIPEL met de oude geldigheidstermijn en gelijke mogelijkheden tot hercertificatie. De overige certificaten zullen pas bij hercertificatie door een STIPEL-certificaat worden vervangen.
Achtergrond
STIPEL is een persoonscertificering voor vakmensen die werken onder de BEI en VIAG veiligheidsinstructie van de Nationale netbeheerders. Techniek Nederland is als belanghebbende o.a. vertegenwoordigd in het bestuur van STIPEL en de Groep Veiligheidsregelgeving (GVR+).
De veranderingen zijn in de afgelopen jaren met alle belanghebbenden in de energiesector afgestemd en STIPEL verwacht hiermee te voldoen aan de vraag naar innovatie van hun diensten. Een groot voordeel tijdens de verandering is dat werkgevers hun kandidaten via dezelfde opleiders en examenbureaus kunnen blijven aanmelden voor een STIPEL-certificaat. De 12 examenbureaus die de STIPEL-examens in de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, blijven voor alle aanvragers het eerste contactpunt voor verdere vragen en uiteraard nieuwe aanmeldingen voor certificatie.
Deze exameninstellingen zijn te raadplegen op de website: https://stipel.nl/direct-regelen/examenbureau-vinden/.
Meer informatie bij STIPEL via info@stipel.nl en tel 06 508 340 35.