Met de toenemende informatisering van onze maatschappij wordt de noodzaak om gebouwen en installaties te beschermen tegen blikseminslag steeds groter. Bedrijven die bliksembeveiligings-, overspanningsbeveiligings- en aardinginstallaties aanleggen, hebben hierin een grote verantwoordelijkheid. Het installeren en beheren van deze installaties vraagt om vakmanschap.
Doel
De deelnemer de technische kennis en vaardigheden aanreiken voor: installatie en ontwerpen van bliksembeveiliging- en aardinginstallaties; uitoefenen van de functie technisch beheerder in het bliksembeveiligingsbedrijf.
Inhoud
De vernieuwde vakopleiding ziet er als volgt uit:
Module 1. EMC: Theorie en praktijk, om inzicht te verkrijgen in EMC-principes.
Module 2. Veiligheid: Theorie en praktijk, om inzicht te verkrijgen in veiligheid.
Module 3. Veiligheidsaarding: Theorie veiligheidsaarding elektrotechnische installaties (NEN 1010). Ontwerpen en inspectie: veiligheidsaarding.
Module 4. Aarding in medisch gebruikte ruimten: Theorie aarding in medisch gebruikte ruimten (NEN 1010). Ontwerpen en inspectie: medische aarding.
Module 5. Risicomanagement NEN EN IEC 62305: Theorie en opdrachten.
Module 6. Uitwendige Bliksembeveiliging NEN EN IEC 62305: Theorie uitwendige bliksembeveiliging. Ontwerpen en inspectie van uitwendige bliksembeveiligingen. Handvaardigheid, montage en inspectie.
Module 7. Inwendige bliksembeveiliging: NEN EN IEC 62305: Theorie inwendige bliksembeveiliging. Ontwerpen en inspectie van overspanningsbeveiliging, incl. NPR 8110. Handvaardigheid, montage en inspectie.
Planning van de opleiding
De duur van de opleiding is 33 dagen. De lesdagen worden om de 14 dagen gepland, alle vakanties houden wij buiten de planning. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers voldoende tijd hebben voor thuisstudie, de werkgever niet elke week haar medewerker vrij moet plannen en de financiële belasting verdeeld kan worden over 3 boekjaren.
Twee keer per jaar wordt bepaald of de opleiding kan starten. Dit kan alleen bij voldoende deelnemers. Op dat moment wordt er een definitieve planning gemaakt van alle lesdagen en zullen de studiegidsen verstrekt worden aan de deelnemers en werkgevers.
Prijs
De kosten voor de vakopleiding zijn € 14.275,- (excl. btw) voor niet leden en € 12.490,63 (excl. btw) voor leden. Dit zijn de totale kosten: lesmaterialen, gebruik van de SBK leslocatie, verbruik van materialen, lunch, certificaten, diploma’s en de diploma-uitreiking.
Gewenste voorkennis
Mbo diploma ROC Elektrotechniek/Installatietechniek of MTS Elektrotechniek of het diploma Technicus Sterkstroom Installatie. Er zullen intakegesprekken plaatsvinden met de deelnemers.
Afsluiting
Alle modules worden apart getoetst. Bij een positief resultaat voor een toets ontvangt de deelnemer een certificaat. De 7 certificaten samen geven het recht op het diploma Technicus Aarding, Bliksem- en Overspanningsbeveiliging (TABO).
Aanmelden
Meld u aan voor de opleiding TAB & TOA.