Wij Techniek verstrekt werkgevers in de technische installatiebranche een tegemoetkoming voor scholing van hun werknemers. Want goedgeschoolde vaktalenten geven de branche een kwaliteitsimpuls. Er zijn verschillende regelingen voor tegemoetkoming van toepassing. Ontdek welke regeling u kunt gebruiken!
STIP-regeling
De Stimuleringsregeling Praktijkbegeleiding (STIP) biedt een tegemoetkoming in de kosten van het begeleiden van technische én niet-technische leerling-medewerkers. De STIP is een vervolg op de per 1 augustus 2019 eindigende BPV-regeling. De regeling is de tegemoetkoming van het O&O fonds voor een BBL-er. Deze kan naast de subsidieregeling praktijkleren aangevraagd worden met een BPVO bij Wij techniek.
Het gaat om een opleiding die tenminste vierhonderd klokuren per half studiejaar omvat, en waarvan meer dan vijftig procent plaatsvindt in de beroepspraktijkvorming. De leerling-medewerker heeft voor tenminste vijftien uur per week een aanstelling bij een leerbedrijf. Installatiebedrijven kunnen voor het begeleiden van medewerkers die een duale beroepsopleiding volgen en een diploma in het reguliere beroepsonderwijs (mbo of hbo) een STIP-tegemoetkoming van twaalfhonderd euro per leerling-medewerker per jaar aanvragen. Meer info vindt u hier.
OSR-regeling
De OSR is een tegemoetkoming die specifiek bedoeld is voor trainingen, cursussen en andere scholingsactiviteiten waarbij de werkgever de scholingskosten voor zijn of haar rekening neemt. Met de OSR ontvangt het bedrijf een scholingstegoed opgebouwd uit het basisbedrag van achthonderd euro per bedrijf plus honderddertig keer het aantal medewerkers. De tegemoetkoming wordt verstrekt na betaling van de volledige factuur.
In aanmerking komen cursussen, trainingen en andere scholingsactiviteiten (inclusief examenkosten) ter bevordering van de vakgerichte scholing van de medewerker, in het kader van de uitoefening van zijn huidige en/of toekomstige functie in het bedrijf van de werkgever. De verplichte cursussen VCA, BHV en EHBO zijn uitgesloten voor de regeling. Meer info vindt u hier.
EVC-traject
Het Ervaringscertificaat is een tegemoetkoming om de ervaring, kennis en kunde van de vakman of vakvrouw zichtbaar te maken als startpunt voor eventuele vervolgscholing.
Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming, dient de medewerker die het EVC-traject volgt een arbeidsovereenkomst bij een bij Wij Techniek aangesloten bedrijf te hebben. De tegemoetkoming voor het EVC-traject kan niet in combinatie met de andere EVC-regeling, de BPV-regeling of regeling MIT en duaal hbo worden aangevraagd. Het EVC-traject dient te worden uitgevoerd door een erkende EVC-aanbieder.
EVC-regulier
Iedere medewerker heeft één keer per vijf jaar recht op een EVC-traject, conform de cao. Het gaat dan om vijfhonderd euro. Met ingang van 1 september 2019 ontvangen ook directeuren-eigenaren van bedrijven die afdragen aan Wij Techniek subsidie na afronding van hun EVC-procedure Werkverantwoordelijke Installatie.
EVC 500
- Voor bedrijven met minder dan 50 medewerkers: maximaal 25 EVC-trajecten met een tegemoetkoming van 1.400,- euro per afgerond traject.
- Voor bedrijven met meer dan 50 medewerkers: Maximaal 50 EVC-trajecten met een tegemoetkoming van 1.400,- euro per afgerond traject.
- Voor EVC 500 geldt een aantal speciale voorwaarden:
- Ondersteuning werkgever en medewerker door de Wij Techniek EVC-begeleider.
- Ondersteuning werknemer bij verzilveringsprocedure van het EVC bij een ROC.
- Vooraf aanmelden voor deelname.
Voor meer informatie over EVC klik hier
Meer algemene informatie over subsidies leest u op de site van Wij Techniek.