Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing. Deze informatieplicht geldt voor bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken. Deze bedrijven moesten vóór 1 juli 2019 in het eLoket van de RVO rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben uitgevoerd.
De insteek van de Informatieplicht Energiebesparing is dat bedrijven bewuster omgaan met energie. Uitgangspunten zijn de Energiebesparende maatregellijsten (EML’s) die de RVO voor elke bedrijfssector heeft opgesteld. Voor de installatiesector is dat de EML Metaalelektro en voor de elektrotechnische detailhandel is dat de EML Detailhandel. De energiebesparende maatregelen moeten zich binnen vijf jaar terugverdienen. U vindt de EML’s en andere nuttige informatie op www.wattjemoetweten.nl.
Alle informatie en instrumenten voor de registratie en rapportage in het eLoket vindt u op onze pagina over de Informatieplicht.
De omgevingswet uitgesteld tot 1 januari 2022
De omgevingswet die zou ingaan op 1 januari 2021 en door technische uitdagingen en Corona vertraging zou oplopen wordt nu gepland in te gaan op 1 januari 2022. De Wet milieubeheer (met o.a. de Energiebesparingsplicht en de Informatieplicht) die hier onderdeel van zou gaan uitmaken, blijft dus tot die tijd wat het is.
Zoals al werd verwacht is de invoering van de Omgevingswet met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2022. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) op 20 mei 2020 bekend in een Kamerbrief. In het extra jaar moet de ruimtelijke regelgeving worden afgerond en aangesloten op een werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook kunnen gebruikers zo beter vertrouwd raken met de nieuwe manier van werken. De geplande invoerdatum van 1 januari 2021 was al door een vertraagde oplevering van het DSO onhaalbaar. En het wetgevingsproces liep onderweg vertraging op. De coronacrisis vormde daarbij de druppel.