Techniek Nederland

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Subsidies energiebesparing

UV04965-1600x900

Er zijn momenteel diverse subsidies energiebesparing beschikbaar voor particulieren en bedrijven.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VVE

Stimuleert het treffen van energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen. Meer informatie.

De SEEH is bestemd voor (gemengde) Verenigingen van Eigenaars (VVE's), woonverenigingen en wooncoöperaties die energie willen besparen in hun gebouw(en).

Uitsluitingen zijn: winkels of kantoren, het verbouwen van scholen of kantoren tot woningen, het opsplitsen van één woonhuis in meerdere appartementen en nieuwbouw.

De subsidie geldt voor:

  • Een energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
  • Energiebesparende maatregelen of voor een samenhangend 'zeer energiezuinig pakket'.

Voor beide geldt dat de isolatiewerkzaamheden pas mogen starten ná het indienen van de subsidieaanvraag.

De SEEH voor eigenaar én bewoner sloot op 31 december 2020. Per 4 januari 2021 is er voor isolatiemaatregelen wel subsidie beschikbaar gekomen via de regeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

 

Subsidie Oplaadpuntenadvies

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) biedt ook subsidie voor de advieskosten voor het aanleggen van 1 of meer oplaadpunten. Deze subsidie is bestemd voor Verenigingen van Eigenaars (VVE's), woonverenigingen en wooncoöperaties met een eigen parkeergelegenheid en gaat 24 januari 2022 open. Vanaf dat moment kan subsidie worden aangevraagd voor adviezen die na 5 oktober 2021 zijn opgesteld. Indiening van de aanvraag kan vanaf 24 januari 2022 tot en met 30 september 2023.

Elektrisch vervoer wordt steeds populairder. Daarnaast streeft het kabinet ernaar dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Om aan de laadbehoefte van elektrische auto’s te voldoen, wordt in de private sector een grote behoefte aan laadinfrastructuur voor elektrische auto’s verwacht. Het huidige tempo van uitrol van laadinfrastructuur is onvoldoende om dit doel te behalen. Het doel van de subsidie is om dit proces te versnellen.

Meer informatie: Subsidie Oplaadpuntenadvies SEEH VVE

 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Deze subsidieregeling bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.
  • Zakelijke gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.
  • Voor Vereniging Van Eigenaars (VVE's) geldt de ISDE, naast een warmtepomp en zonneboiler, ook voor een centrale aansluiting op een warmtenet van een appartementengebouw.
  • Voor bedrijven en VVE's is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen

In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er in 2022 30 miljoen budget beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Voor de voorwaarden en de aanvraag gaat u naar deze pagina.

Voor zakelijke gebruikers staat op deze pagina alle informatie.

Leveranciers, fabrikanten, bouw- en installatiebedrijven kunnen hun materialen aanmelden voor de apparatenlijst waarvoor de subsidie geldt. Check wel eerst of uw apparaat aan de eisen voldoet en al op de huidige lijst staat.
U vindt de apparatenlijsten op deze pagina.

 

De Renovatieversneller, nu en de weg naar de toekomst

In de afgelopen twee jaar is door ministerie van Binnenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, AEDES, Techniek Nederland, Bouwend Nederland en OnderhoudNL gewerkt aan de totstandkoming van De Renovatieversneller. In deze periode bood dit landelijke programma subsidie, kennis en begeleiding aan vragers en aanbieders die samen huurwoningen sneller, beter en betaalbaar wilden verduurzamen om zo bij te dragen aan een beter klimaat.

In de eerste twee jaar zijn mooie stappen gezet met deze resultaten:

De toekomst van het programma
De afgelopen maanden heeft het Ministerie van BZK de subsidieregeling van De Renovatieversneller geëvalueerd en sprak zij met diverse marktpartijen over De Renovatieversneller en de toekomst ervan. De conclusie is dat een continuering van het huidige programma De Renovatieversneller om een nieuwe invulling vraagt.

Mede door de ontwikkelingen in de koopsector, zoals het denken in een aanpak voor contingenten van woningen en meer collectieve verduurzamingstrajecten, wil BZK het programma verbreden. Een nieuwe programma zal zich richten op het versnellen van de renovatie van bestaande woningen in zowel de particuliere en sociale huursector als de koopsector. Dan kan ook het zogenaamde gespikkeld bezit worden meegenomen in de uitdaging van opschaling.

Volgend jaar zullen marktpartijen worden uitgenodigd door het Ministerie van BZK om met concrete programmavoorstellen te komen door middel van een openbare aanbesteding.
Tot aan een nieuwe opzet van het vervolgprogramma blijven de al ontwikkelde producten beschikbaar voor gebruik op www.derenovatieversneller.nl en blijft de vragendesk beschikbaar voor vragen.

 

 

Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH)

Wilt u een bestaande woning met een aansluiting op een extern warmtenet aardgasvrij maken? Voor gemengde VvE’s en verhuurders is subsidie mogelijk vanuit de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH).

Gemengde VvE’s zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) waar een deel van de eigenaren zelf in de woning woont (eigenaar-bewoners) en een deel de woning verhuurt. Onder verhuurders verstaan wij hier woningcorporaties, institutionele beleggers en zakelijke en particuliere verhuurders.

De SAH subsidie geldt voor bestaande woningen die binnen 5 jaar van het aardgas afgaan en die op een warmtenet zijn of worden aangesloten. De subsidie is beschikbaar voor aanpassingen in de woningen (inpandige woningkosten) en voor de aansluitkosten op het externe warmtenet.

Vóór 1 oktober 2021 was de regeling alleen beschikbaar voor huurwoningen. Maar sinds die datum  mogen gemengde VvE’s ook SAH aanvragen.

Meer informatie: Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) voor verhuurders aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst.

 

Subsidie voor inpandige woningkosten
De SAH geeft financiële steun voor de volgende kosten die in de woning worden gemaakt voor het:

  • afkoppelen van de aardgasaansluiting en het verwijderen van de gasmeter dus de afsluitingskosten van de netbeheerder;
  • aanpassen of vervangen van alle inpandige onderdelen van het ruimteverwarmingssysteem en de voorziening voor aardgasvrij koken en warm tapwater;
  • verrichten van verdere bouwkundige aanpassingen die nodig zijn voor het aardgasvrij maken van de woning.

Op deze pagina vindt u meer details over de werkzaamheden die hier onder vallen.

 

Subsidie voor aansluitkosten op het warmtenet
Voor het aansluiten van uw woning op een extern warmtenet brengt de warmteleverancier kosten in rekening. Denk aan de aansluitbijdrage en de projectbijdrage. De hoogte van de kosten verschilt per situatie. De kosten zijn afhankelijk van de ligging, warmtebronnen en de specifieke kosten voor de benodigde uitbreiding van een distributienet. De SAH geeft financiële steun voor deze kosten.

 

SDE++ regeling 2021 gesloten, nieuwe ronde in 2022

Binnen de SDE++ 2021 kon u subsidie aanvragen voor de inzet van technieken voor de opwekking van hernieuwbare energie en van andere CO2-verlagende technieken. Met deze regeling helpt de overheid bedrijven en (non-)profit instellingen bij het verminderen van de CO2-uitstoot. 
De SDE++ 2021 is gesloten. Er komt een nieuwe ronde in 2022.
Het openstellingsbudget van de SDE++ in 2022 wordt met maximaal 6 miljard verhoogd naar maximaal 11 miljard euro. Aanvragen voor de regeling kunnen al in juni 2022 worden ingediend.
Houdt u de website van de RVO in de gaten voor de juiste openstellingsdata.
Voor een subsidieaanvraag zijn een goede project-inkadering, de juiste vergunningen en berekeningen nodig. Begin dus tijdig met de voorbereidingen.